Tilausohjeet

Ritilöiden mitat

Ritilän mittojen ilmoittaminen

 

Ritilöiden tilauksessa on otettava huomioon, että on ilmoitettava ensin mitta A, joka on ritilän jänneväli (kantoterässuunta). Mitta B on ritilän vakioleveys 1000 mm. Täyslevyisiä ritilöitä tilataan sopiva määrä ja sen lisäksi tarvittaessa sovituskappale leveydeltään X (esim. 800 mm). Ritilöiden yhteinen leveys on siten esim. kourun tai sillan yhteispituus. Asiasta on selventävä kuva seuraavana.

Ritilän pituuden valinta

Mikäli ritilä tulee usean tukipalkin päälle, on edullista käyttää pitkiä ritilöitä. Taipuminen jää silloin kuormitettaessa vähäisemmäksi. Kokonaisvaikutelma saadaan myös yhtenäisemmäksi ja saumoja on vähemmän. Lisäksi säästyy reunateräksiä.

Ritilöiden laskutusleveydet

Ritilöiden laskutusleveydet ovat 500 mm ja 1000 mm. Esimerkiksi jouduttaessa leikkaamaan ritilä leveyteen 900 mm, laskutetaan asiakasta kuitenkin 1000 mm:n mukaan. Hinnoittelu perustuu bruttohinnoitteluun, koska leikattavia palasia ei voida hyödyntää muualla.


Ritilöiden tilausohjeet

Näin tilaat ritilöitä:
1. Määrittele ritilätyyppi, esim. HAK, sekä kantoterästen k/k mitta ja sideterästen k/k mitta
2. Tarvitaanko reunateräkset
PR = reunateräksin (päätyteräksin)
PL = korkein reunateräksin (potkulista, tavallisesti 100 mm+ritilän korkeus) PRs = syvin reunateräksin (korotettu reunateräs)
3. Pintakäsittely (tavallisesti kuumasinkitys, ks)


Porrasaskelman tilausohjeet

Katso kuva.

Kiinnittimien tilausohjeet

Ritilöitten huolellinen asennus vaatii kiinnittimiä 4 kpl/m².

1. Määrittele kiinnikkeiden tyyppi.
2. Ilmoita lukumäärä.
3. Ilmoita ritilän tyyppi ja kantoteräksen mitat.

Kierreportaat ja suorat portaat valmistetaan mittatilaustyönä, josta johtuen niihin ei ole olemassa koodimerkintöjä numeroin tai kirjaimin. Tarvittavat tekniset parametrit selviävät tarjouspiirustuksen osaluettelossa. Tarjousten pyytämisiin on annettu ohjeet luettelon siinä kappaleessa, jossa on käsitelty kyseistä asiaa.